Параклисът „Св. Пророк Илия” е разположен на около километър на север от село Сапарево (община Сапарева баня, област Кюстендил), в местността Старио камик. Той се намира в живописна вековна дъбова гора. До него се стига по отлично маркирана и разпознаваема пътека, предлагаща изобилие от красиви гледки към околните планински склонове и върхове. Трасето не е особено трудно, макар и да има доста стръмни участъци. По принцип до „Св. Пророк Илия” може да се стигне и с автомобил, но този вариант не е за препоръчване, защото се губи голяма част от очарованието на общуването с природата. Край параклиса са изградени заслон с камина, пейки и маси.

След Първата Световна война местният жител Ристоско Цветанов решава да изгради параклиса върху старото оброчище, съществувало на това място в знак на благодарност, че се е завърнал от изгнание. В следващите години край параклиса бива построена и сграда за три монахини. По този начин „Св. Илия” се превръща в женски манастир, който просъществува до 1952 година. През 1975 година синът на дядо Ристоско Цветанов (когото местните жители все още помнят като дядо Ристо), Георги, построява чешма край малкия манастир, с помощта на приятеля си Никола Калвин. За да осветят делото си, двамата дават курбан за патронния празник на манастира – Илинден. На събитието присъстват почти всички жители на Сапарево. По-късно, през 1989 година старата сграда е бутната и на нейно място е изградена нова, по-голяма, отново с доброволния труд на жителите на селото.

През Българското Възраждане жителите на Сапарево са едни от най-дейните в икономическо отношение и в духовно-просветителското дело в целия Кюстендилски край. Тук се създават килийни училища, строят се църкви, развиват се занаяти и търговия. Още преди Освобождението се създава еснафско взаимоспомагателно сдружение, а сапаревци се прочуват като най-изкусните мелиоратори (специалисти по поливно земеделие) в целия регион.

Екопътека „Сапарево – Св. Пророк Илия” е лесна и приятна за изминаване. Тя е подходяща за начинаещи туристи, групи с малки деца и възрастни природолюбители. Все пак трябва да се има предвид, че метеорологичните условия в района са доста променливи и е възможно изневиделица да ви изненада някой пороен дъжд или страховита буря. Място за притеснение обаче няма, защото по протежение на маршрута можете да се скриете на много места, а и продължителността му е незначителна, особено като се има предвид, че се намира в оживен район.