Параклисът „Св. Св. Петър и Павел“ се намира на около 4 км югоизточно от черквата в квартал Гюргево на град Сапарева баня. Разположен е върху възвишение, чиито склонове от север, запад и юг се спускат отвесно към течащата около 100 м по-ниско река Джерман, така че се образува живописно ждрело. По-нагоре, от същата страна на реката, се намира естествено защитеното възвишение Градището, на което има останки от антично укрепление.

Днешният параклис е изграден в началото на XXI в. върху старо оброчище. Днес в апсидата на параклиса е вместен античен каменен постамент, който по-рано вероятно е служел за оброчен камък. Наличието на оброчище, което може би е било предшествано от още по-стара култова сграда, може да се свърже с местния рудодобив, който е бил добре развит по тези места от древността до късното средновековие, и дори до средата на XIX в. Наличието на оброчище на това място – навътре в планината не е случайно. Някогашните рудари навярно са го посветили на св. Петър и Павел с надеждата да бъдат закриляни от светците в тежката си и опасна работа, която неминуемо е била често съпровождана с инциденти.
По всяка вероятност с рудодобива е била свързана и близката антична крепост, която е изпълнявала охранителни и контролиращи функции.