Параклисът „Св. Петка“ се намира в южния край на град Сапарева баня. Разположен е върху възвишение в самото подножие на Рила планина, на левия бряг на река Валявица.

Годината на издигане на днешния параклис не е известна, но има достатъчно податки, за да се приеме, че мястото е било известно от твърде стари времена. В северното подножие на хълма има интересно струпване от огромни камъни – мегалити, които не е изключено да са използвани още от древните траки за некропол или светилище. Освен това, параклисът е бил изграден в източната част на старите християнски гробища, които са били използвани от незапомнено време преди Освобождението (1878 г.) и няколко години след това. По-късно гробищата били изместени на мястото на бившия машиностроителен завод, а от 1960 г. – на сегашното им място. Наличието на християнски некропол около сегашния параклис, дава основание да се предположи, че той е бил изграден върху основите на стара гробищна църква.
Знае се, че инициатор за изграждането на параклиса и главен дарител е Тоне Ангелков Терзийски – Коритаров (прадядо на местния краевед Васил Коритаров), който е живял точно под старите гробища. Точната година на построяването не се знае, но може да се предположи, че това е станало някъде след Освобождението.
Параклисът „Св. Петка“ е основно ремонтиран в периода 1985-2001 г. Изографисан е от дупнишкия художник Костадин Айдаров. През 2003 г. мястото е допълнително облагородено – направена е подпорна стена и декоративна чешма. Един от основните дарители в това дело е Георги Димитров Гювийски.