Селският туризъм е най-добрият и предпочитан начин, с който може да опознаете бита и културата на България. Спецификата на страната ни предлага различни възможности за развитие на този.  Селските региони имат какво да предложат на посетителите си, а именно освен красива природа, те ще бъдат посрещнати в приветливи къщи за гости, хотели и др. Само няколко дни прекарани в традиционна селска къща с двор ще Ви заредят толкова положително и накарат да откриете очарованието на България и българското село.

Хората в Сапарева баня са изключително гостоприемни и пазят традициите в местните ястия. Не е изключено рано сутрин да Ви нагостят с прясно изпечена баница и току-що издоено прясно мляко. Именно там ще забравите за телефоните, интернета и натупания стрес в ежедневието. Селският туризъм напомня на всички ни, колко са важни простите неща.

В Сапарева баня има много интересни занимания, затова не мислете, че ще скучаете. Може да отидете на риболов със стопанина на къщата, да практикувате конна езда и обиколите региона, да помогнете на стопанката в приготвянето на традиционната местна вечеря приготвена по стара рецепта. Защо да не се включите и в някоя от домакинските и селскостопанските дейности, а вечерта за награда да се насладите на домашно приготвена ракия в страхотна компания, където разказите от региона ще Ви завладеят.

Местните обичаи, като в комбинация с вкусната храна всичко това се превръща в незабравимо изживяване. Част от обредите, на които може да станете свидетели са Заговезнишкият огън е основен елемент от празника, разпространен навред, в различни варианти. Вечерта се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат от мъжете. Според народните вярвания кракът на когото е минал през огъня става неуязвим за змийско ухапване. На места към пръчка привързват слама, палят я и я въртят в кръг, другаде палят мехове със слама, вдигнати нависоко, някъде отнасят главня от огъня у дома; има и други регионални разновидности . Всичко е свързано с очистителната сила на огъня. Около него се играят хорà и се пеят песни, но в стари времена само мъжете са се събирали там. “Коледуването”,Кукерски Фестивал 1.01,Надбягванията с коне (кушии). Лазаруването ,Събори , станете част от и други в зависимост от периода на посещението.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.