Оброчището „Св. Дух“ се намира в Лакатнишка Рила на около 20 км югоизточно от гр. Сапарева баня. Разположено е на едноименния връх Свети Дух (1623 м), над местността „Дяк“.
Най-лесно може да се достигне до святото място като се използва добър асфалтов път до хижа Пионерска (през курортното селище Паничище) с дължина 14 км, след което се продължава по черен път (около 5 км), достъпен за високо проходими коли.
В близост северозападно от оброчището се намира природната забележителност „Обесен камик“.

Днес от оброчището няма видими следи. Единственото което напомня за святото място са топонимите „Дяк“ и „Св. Дух“. Последните са свързани с едно предание, според което по време на турското робство в местността „Дяк“, „в някогашната черква „Св. Дух“ дяци (от дякони) са преписвали черковни книги“. Тези данни дава основание да се предположи, че на това място е съществувал скит (малка монашеска общност), навярно към близкия манастир „Св. Стефан“ или към Рилския манастир. Най-вероятно от там идва и името на местността, а върхът над нея – „Св. Дух“ носи името на черквата към скита. С течение на времето скитът бил напуснат и заличен, но местното население запазило споменът за него, при което на върха възникнало оброчище. Освен от жителите на Сапарева баня и Сапарево то се е посещавало и от обитателите на близкото и отдавна несъществуващо „шопско“ село Колибите (Ново село), чиито жители се занимавали с рудодобив и металодобив. По предания това село е основано от българи – преселници от Северна Македония след неуспеха на Карпошовото въстание (1689 г.). Изселването на колобарите започва след кримската война (1853 – 1856 г.) и продължава до Първата световна война, като последния жител го напуска през 1952 г. Днес много родове в Сапарева баня (предимно в кв. Гюргево) произхождат от Колибите.
Оброчището „Св. Дух“ се е поддържало до не много отдавна, но през социалистическия атеистичен режим е изоставено, а в местността „Дяк“ е построена горска хижа с разсадник.

Източници:
1. Коритаров, Васил. Към Рила през Сапарева баня (пътеводител), София, 2011 г.