град Сапарева баня

Местоположение и обща информация​

Град Сапарева баня се намира в Западна България, на 70 км южно от София и на 55 км източно от град Кюстендил. Населението на града е 3800 души. Градът е разположен под северните склонове на Рила планина, на 750 м надморска височина. В близост до града минава международният път Е-79, който улеснява транспортните връзки в региона.
Климатът тук е преходноконтинентален. Средната месечна температура през януари е 0 градуса, а през юли +22 градуса.
Сапарева баня е популярна преди всичко с минералните си води – в града извира най-горещата минерална вода в цяла Европа – +103 °С. Тук се намира и единственият по рода си на Балканския полуостров гейзер. Символът на Сапарева баня е гейзерът – фонтан, намиращ се в центъра на града. През 1957 г., по време на хидрологични проучвания на 73 м под земята, е открита гореща вода и пари с температура над 102 °С. Водният стълб под налягане изтласква периодично гореща вода над повърхността на височина 18 м.
Минералната вода на Сапарева баня е бистра, безцветна, с мирис на сероводород. Водата лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния със соли на тежките метали, заболявания на кожата, на горните дихателни пътища и др.
Лечебните свойства на водата в Сапарева баня са причина регионът да бъде населен още в дълбока древност. Най-старото известно име на града – Германея, е дадено от траките и е било свързано с горещите минерални извори. Според учените на езика на траките „германея” означавало „гореща вода”. Съществуват и хипотези, че Герман е бил тракийски бог на топлината. През III в. н.е. Германея става един от важните центрове на римската провинция Вътрешна Дакия. Градът претърпява сериозни поражения през V в. след нападенията на варварите. Останки от древния град могат да бъдат видени около средновековната църква „Свети Никола”, която се намира в центъра на града срещу общината.
Селището става част от Първата българска държава през VIІ в. През Средновековието Германея е важен търговски център, с развито лозарство и земеделие. През 1205 г., при управлението на цар Калоян (1197 г. – 1207 г.) Германея е включена в пределите на Второто българско царство (1185 г. – 1393 г.).
По време на османското владичество местните хора са били принудени да напуснат града и се заселват на територията на сегашното село Сапарево. В района се развива овцевъдството, за да бъдат задоволявани нуждите на османската армия и на градското османско население. Идват много нови заселници, което води до икономически подем.
Интересна местна забележителност е средновековната църква „Св. Никола”, строена през ХІІІ в. Местните хора откриват останките от църквата през 1837 г., когато започват да строят нова църква на същото място.
Икона на Св. Богородица, смятана за чудотворна, се съхранява в друг храм в града – църквата „Св. Четиридесет мъченици”. Храмът е строен през 1859 г., а стенописите са правени през 1878-1879 г.
Находките, открити при археологическите разкопки в района, могат да бъдат разгледани в етнографската сбирка в местното училище „Христо Ботев”.
Част от територията на общината попада в пределите на Национален парк „Рила”, където се намират популярни туристически дестинации като Седемте рилски езера, курортът Паничище и др.
Паничище е планински курорт на 1350-1450 м надморска височина. През зимата на разположение на туристите са няколко писти и ски влек. Близостта до Национален парк „Рила” и Рилските езера превръщат Паничище в предпочитано място за почивка и през лятото. В района има маркирани туристически маршрути и добри условия за практикуване на различни видове спорт. Повече информация за възможностите за туризъм в района туристите могат да научат в Посетителския информационен център. В района има много хотели и ресторанти.
От Сапарева баня започват няколко туристически маршрута до няколко манастира и църкви в близките села. Повече информация туристите могат да получат в информационен център „Гейзера”. На 7 км югоизточно от града се намира Ресиловският манастир, който е действащ девически манастир, основан през 30-те години на ХХ век.
В Сапарева баня функционира градска минерална баня, рехабилитационни центрове, хотели и къщи за гости, заведения за хранене.

Галерия