Първата хижа в България – хижа Скакавица е изградена през 1921-1922 г. от членове на туристическото дружество на град Дупница и туристи. Намира се в Скакавишката долина, в местността Голяма Скакавица, Северозападна Рила, в подножието на източния склон на връх Кабул, на 1876 м надморска височина. В близост се намира водопадът Скакавица.

Представлява масивна триетажна сграда и по-малка двуетажна с общ капацитет от 89 места с етажни санитарни възли. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има туристическа кухня и столова.

На вашето внимание предлагаме две хижи:

Голяма Скакавица – хижата представлява една сграда на три етажа с капацитет 65 легла. Стаи с разпределение – общо 15 стаи – или с настаняване на 2-3-4-6-8 човека в едно помещение и с етажни санитарни възли.

Малката Скакавица – една малка сграда с 13 места или 3 стаи с по трима в стая и една стая с възможност до четири човека в стая с две бани. Водоснабдена е, електрифицирана от ВЕЦ, отоплява се и на разположение е столова, барче и туристическа кухня.

При въпроси, ще бъдем на разположение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *